Φωτογράφοι γάμου και χρώμα

Ένα από τα μεγάλα στερεότυπα από το φωτογραφικό κοινό, αλλά και από πολλούς φωτογράφους, στην φωτογράφιση γάμου, στην δημιουργική φωτογραφία και στην φωτογράφιση ντοκουμέντου, είναι ότι μόνο η ασπρόμαυρη φωτογραφία είναι καλλιτεχνική.

Θυμάμαι χαρακτηριστικά που ένας από τους δασκάλους φωτογραφίας, που είχα παλαιοτέρα, μου είχε πει, ότι αν θέλεις να είσαι δημιουργικός φωτογράφος, πρέπει να φωτογραφίζεις ασπρόμαυρα. Την εποχή εκείνη στην Ελλάδα κυρίως, επικρατούσε πάνω κάτω αυτή η άποψη.

Προσωπικά από τότε είχα αμφιβολίες, και στην δημιουργική μου πορεία από ένα σημείο και πέρα, άρχισα να φωτογραφίζω δημιουργικά με χρώμα.

Την ιδία εποχή όμως και νωρίτερα ακόμα, μεγάλοι φωτογράφοι μεγαλουργούσαν με χρώμα. Φωτογράφοι όπως ο Harry Gruyaert , ο Gueorgui Pinkhassov, ο Constantine Manos και ο Alex Webb μας έδωσαν εξαιρετικές φωτογραφίες χρώματος, ανώτερες από ότι είχε γίνει μέχρι τότε, ξεπερνώντας με τη δουλειά τους τις καθιερωμένες, παλαιότερες, μεγάλες γενιές φωτογράφων, που δεν μπορούσαν να κατανοήσουν τη χρήση του χρώματος στη φωτογραφία.

Είναι πιο δύσκολο να φωτογραφίζεις σε χρώμα, γιατί πέρα από τα τη φόρμα, τα αντικείμενα και τους ανθρώπους στο κάδρο μας, έχουμε και την πληροφορία του χρώματος επιπροσθέτως, που πρέπει να είναι αδιαίρετη με την φόρμα, ώστε να ταιριάζει αισθητικά με αυτή και να μην αλλοιώνει το μήνυμα της φωτογραφίας.

Στην φωτογραφία γάμου, νεότεροι φωτογράφοι γάμου, όπως ο Ben Chrisman, οι Davina & Daniel και άλλοι, έχοντας κάνει σεμινάρια με μεγάλους φωτογράφους όπως ο James Nachtwey και o David Alan Harvey, κατανόησαν τη σημαντικότητα του χρώματος και το μεγαλύτερο μέρος της δουλειάς τους είναι σε χρώμα.

Με την ασπρόμαυρη φωτογραφία, παρόλη την αναγνωρισμένη αξία της, δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την εντυπωσιακή ομορφιά του χρώματος, στις φωτογραφίες μας.

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα και σας ενδιαφέρει η φωτογραφική εξέλιξη σας μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου, στα σεμινάρια στη, φωτογραφία γάμου θεσσαλονίκη.