Σε τι διαφέρει ένας φωτορεπόρτερ γάμου από έναν “παραδοσιακό” φωτογράφο γάμου;

Ο φωτορεπόρτερ γάμου εξιστορεί το γεγονός της ημέρας αφηγούμενος μια φωτογραφική ιστορία, όπως θα έκανε φωτογραφίζοντας ένα δημόσιο γεγονός για μια εφημερίδα ή ένα περιοδικό. Στον γάμο φωτογραφίζει στιγμιότυπα, όπου οι εικονιζόμενοι εκφράζουν τα συναισθήματα τους, τις χαράς, λύπης η έκπληξης, προσπαθώντας να μην γίνεται αντιληπτός από τους ανθρώπους που φωτογραφίζει.

Στο φωτορεπορτάζ για να θεωρείται μια φωτογραφία καλή και αυθεντική, είναι πολύ σημαντικό ο εικονιζόμενος να μην γνωρίζει ότι φωτογραφίζεται γιατί αυτομάτως αλλάζουν οι αντιδράσεις του, ο τρόπος κίνησης, και οι πιθανές ενέργειες του. Οι περισσότεροι άνθρωποι νοιώθουν αμήχανα όταν φωτογραφίζονται από έναν φωτογράφο και η αμηχανία τους είναι έκδηλοι στις εικόνες. Φυσικά ακόμα και ένας έμπειρος φωτορεπόρτερ δεν είναι αόρατος. Για αυτόν τον λόγο αναμιγνύεται με το πλήθος και όταν οι άνθρωποι έχουν συνηθίσει την παρουσία του και “παρασυρθεί” από το γεγονός, φωτογραφίζονται έμμεσα, χωρίς να το καταλαβαίνουν.

Οι πιο έμπειροι φωτορεπόρτερ, προσπαθούν οι εικόνες τους να είναι αυθεντικές, αλλά παράλληλα και δημιουργικές, ώστε να είναι ακόμα πιο ελκυστικές και εντυπωσιακές από μια απλή, πεζή φωτογραφία, όπως μια ομαδική η ένα απλό στιγμιότυπο.

Ο “παραδοσιακός” φωτογράφος γάμου στήνει τους ανθρώπους σε πόζες, χωρίς να πηγαίνει την δουλεία του παραπέρα και παρόλο που η δουλεία του μπορεί να είναι καλή τεχνικά και αισθητικά, λείπουν τα στοιχεία που θα την κάνουν να ξεχωρίζει από την φωτογράφηση που θα έκαναν οι περισσότεροι φωτογράφοι.

Αυτό δεν σημαίνει ότι ένας φωτορεπόρτερ δεν φωτογραφίζει και “παραδοσιακά” όταν για παράδειγμα κάνει μια ομαδική φωτογράφηση η τοποθετεί το ζευγάρι για να κάνει μερικά δημιουργικά πορτραίτα, σε εξωτερικές τοποθεσίες. Αλλά δεν κάνει μόνο αυτό, πηγαίνει την δουλεία του πιο πέρα, ώστε να είναι αυθεντική, δημιουργική και εντυπωσιακή.